Na scuciarà de lardo

di Bruno Rossatointerno casa contadina.jpg

Nela camara tacà ai travi gh’era

un toco de lardo infilzà da un stropel;

nela moscarola ‘na pegnata de lardo masenà

con zeola e un pochetin de parsemolo:

l’era oro par cunzar la ramina,

par meta su un po’ de verdura.

Noaltri buteleti a la matina prima de scola,

dopo aver tirà su l’acqua dal pozo con el secio

e impenìo l’arbio par le bestie da bearàr,

faseene colazion: l’era ‘na scuciarà de lardo

con do fette de polenta brustolà.

Me nono de scondon de me mama

el ‘ndaséa in caneva e dal vezoto, levà el cocon,

co la cana el tirava su do sgorlè de crinto

e con el peca el ne fasea tastar ‘sto rosolio!

El diséa: “Buteleti, sporcheve apena i slavari

e struzeveli, se no vostra mare la me copa!”

Quei iera bei tempi, noaltri almanco magnavene

un cuciar de lardo con do fette de polenta,

qualchedun el vegnea a scola solo con la bocca de orazion,

parché no l’avea magnà gnente!

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